Életem célja és értelme

Életem célja és értelme

 „Azt a célt szolgálom, amire terveztek, ezért elégedett vagyok a létezésemmel.”- Kevin J. Anderson

„Egy elveszett személy vagy tárgy megmarad annak, ami, önmagában még mindig értékes, csak rossz helyen van, elszakadt céljától és képtelen azzá lenni vagy azt tenni, amire szánták.” – David Winter

 

2c759759-b2d9-428f-a0ea-cc58b8f40cb7
Nyilván azért olvasod ezeket a sorokat, mert te is úgy gondolod, hogy kell lennie a világban valaminek – valami többnek, mint amit a szemünkkel megláthatunk, a fülünkkel meghallhatunk, az érzékeinkkel felfoghatunk. Hadd nyugtassalak meg: nem vagy egyedül, sőt az elsöprő többséghez tartozol. Az emberek zöme érzi, hogy egyszerűen kell lennie valaminek, ami túlmutat a megélhetésért folytatott mindennapos harcon, a pénzkeresésen és -költésen. Valaminek, ami nem a születésünkkor kezdődik és a halálunkkal ér véget; valaminek, ami értelmet és célt ad a létezésünknek. Mindnyájan érezzük ezt, még ha mindent meg is teszünk, hogy magunkba fojtsuk.  Az ezoterikus tanok, angyalterápiák, aurafotók, tenyérjósok azért lehetnek népszerűek és kínálhatnak megélhetést a „beavatottaknak”, mert egy meglévő emberi igényt szolgálnak ki – a szentség iránti igényt.

Mi hívők ezt a szentséget hívjuk Istennek.

Talán úgy érzed, neked nincs szükséged ilyesmire, de tedd fel a kérdést: ha Isten valóban nem létezik, miért hiányzik annyira? Mert hogy hiányzik, az nem kérdés. Te is különb életre vágysz, szeretnél boldog lenni, s ha eleget éltél, már azt is tudod, hogy ez a boldogság nem érhető el pusztán a birtoklás által. Ahogy egyre gazdagabbá válunk, kézzel fogható dolgaink úgy lesznek egyre értéktelenebbek. Egy autó talán még képes rá, hogy ideig-óráig boldoggá tegyen, de vajon húsz autótól hússzor boldogabbá válunk? Az ember folyton másra, többre vágyakozik, ám ennek  beteljesülése nem okoz, nem okozhat tartós örömet. Ettől még nem változik maga a késztetés – mindig mást, mindig többet . A más mindig vonzóbb, a szomszéd nője mindig zöldebb. Ha abban a szerencsében van részünk, hogy megszerezzük az általunk vágyott anyagi javakat, idővel eljuthatunk arra a következtetésre, hogy két különböző dolog, amire vágyunk és amire igazán szükségünk van.

A képlet rendkívül egyszerű: általában arra vágyunk, amire mások. Minél többen hódolnak valaminek, annál kívánatosabb a számunkra. Az általunk ismert fogyasztói kultúra nem csupán anyagi javak megszerzésére buzdít, de születésünktől egy olyan értékrendet erőltet ránk, amelyben mindenki annyit ér, amennyit birtokol.  Az vagy, amit meg tudsz szerezni – az autód, a házad, a feleséged. Pénz nélkül valóban elképzelhetetlen az élet, a tárgyak és szolgáltatások értékét kötni kell valamihez, de ez vajon azt jelenti, hogy egy élet értéke kifejezhető forintban vagy dollárban? Egy olajvagyon gazdag örököse automatikusan értékesebb egy nyomorgó művésznél?

09_12_2009_0482189001260350318_alexander-crispin-2Ahogy mondani szokás, mindenki a maga szintjén nyomorog. A szegénység önmagában garancia a boldogtalanságra (a pénz talán nem boldogít, de a hiánya boldogtalanná tesz), a gazdagság pedig képtelen bárkit is boldoggá tenni (gondoljunk csak arra, hány általunk irigyelt ember lett már öngyilkos). Hajlamosak vagyunk tehát azt hinni, hogy a boldogság csupán ideál, amire talán törekedhetünk, de el nem érhetjük.  Idővel tudatosul bennünk – tudatosítják bennünk -, hogy a boldogság csupán eszmény, gyerekes ábránd, helyette be kell érnünk azzal, ami van: az élet múlandó élvezeteivel. Boldogtalanságunk egyensúlyozására mi is anyagi javakat gyűjtünk; vágyaink beteljesítése tölti ki minden időnket, erre irányul minden erőfeszítésünk. Hatalomra törünk és nagyra tartjuk azokat, akik ezzel rendelkeznek. Ezek a törekvések teljesen behálózzák az életünket.

Tételezzük fel egy pillanatra, hogy a boldogság mégis létezik. Tekintsünk rá úgy, mint egy érzésre, ami akkor keletkezik bennünk, ha ki tudjuk tölteni a bennünk lévő eredendő hiányérzetet. Legyen ez egy lyuk, amit igyekszünk betömni. Ebbe a lyukba dobáljuk bele az általunk megszerzett javakat – trópusi nyaralást, szeretőket, drága ruhákat -, abban a reményben, hogy ez az űr egyszer csak megtelik, de a helyzet az, hogy pénzen vett javaink egyszerűen átesnek a túlsó oldalra, ám ettől a lyuk még nem szűnik meg. Mi hívők azt mondjuk: ennek oka az, hogy a lyuk Isten alakú, tehát csak Isten megléte – „megszerzése” – tudja betölteni. Olyan különleges lyukkal van dolgunk, amibe nem illik bele semmi más, csak Isten.  Olyan zárral, amit csak egyetlen kulcs képes kinyitni: Isten.

Ez akkor is igaz, ha történetesen nem hiszel Benne. Végtére is, ha nem hiszünk valamiben, attól az még nagyon is létezhet. A létezés egyszerűen nem függ attól, hogy hiszünk-e benne – vagy hogy egyáltalán érzékeljük-e.

Csak tehet minket boldoggá, aminek – Akinek – a hiánya miatt boldogtalanok vagyunk. Ez a hiányérzet belénk van programozva. Akkor tölthetjük be életünk célját és lehetünk boldogok, ha megszüntetjük a bennünk lévő űrt – Isten hiányát.

„Akármennyit drogozok, nem elég. Egyszerűen nem kielégítő. Nem veszi el a lelki éhséget. Mindenki ezt érzi. Ha most nem is érzed, majd fogod. Higgy nekem, fogod…

Vedelni a sört könnyű. Szétverni a hotelszobádat könnyű. Kereszténynek lenni, na az a kihívás. Az az igazi lázadás.” – Alice Cooper

Megosztás

Ajánlott bejegyzések